Firmowy aneks kuchenny – jakiego wyposażenia nie może w nim zabraknąć?

IMG_0765

Aneks kuchenny to bardzo ważne miejsce w firmie, wręcz strategiczne. Tutaj pracownicy nie tylko ładują baterie – jedzą, piją kawę, ale przede wszystkim to w kuchni następuje najmocniejsza integracja pracowników oraz przekazywane są firmowe plotki. Nie od dziś wiadomo, iż pracownicy, którzy się lubią, chętniej i łatwiej ze sobą współpracują, co przekłada się na wyniki firmy. Warto zatem zadbać o to specjalne dla nich miejsce i wyposażyć je w niezbędne sprzęty i akcesoria.

Z uwagi na to, iż tutaj przygotowuje się jedzenie lub spożywa gotowe, przyniesione z domu przekąsi, aneks powinien posiadać możliwość podgrzania lub ugotowania czegoś. Najlepszym rozwiązaniem byłaby kuchenka – bez znaczenia, czy gazowa, czy elektryczna. Choćby jednopalnikowa wersja mini w znaczny sposób podniesie standard aneksu. Jeśli nie ma takiej możliwości, czy to ze względu na ograniczone miejsce, dostępną instalacje, czy finanse, wówczas należy zadowolić się kuchenką mikrofalową.

Organizacja aneksu kuchennego to odpowiednia ilość miejsca na blatach kuchennych

Zazwyczaj, nawet we własnych mieszkaniach, tego miejsca jest za mało (chyba, że decydujemy się na mieszkania bydgoszcz które są znacznie większe). Aranżując aneks należy zadbać o jak najefektywniejsze wykorzystanie dostępnej przestrzeni. Musi się tutaj także znaleźć miejsce na czajnik elektryczny, a także ekspres do kawy – najbardziej pożądany element wyposażenia firmowej kuchni.

Trudno sobie wyobrazić aneks kuchenny bez lodówki

Czas spędzany w pracy jest zbyt długi, by przechowywać pożywienie bez odpowiednich warunków, jakie zapewnia lodówka, szczególnie w upały. Poza tym, mamy także możliwość zostawienia czegoś na kolejny dzień, bez obaw, że się to zepsuje. Lodówka doskonale sprawdzi się także do przechowywania tortu, gdy szef ma urodziny lub schłodzenia napojów latem.

Jeśli chodzi o naczynia, z których korzystają pracownicy, może być tak, iż każdy będzie posiadał swoje. Niektórzy mają swoje ulubione kubki, czy filiżanki, bez których nie wyobrażają sobie porannej kawy. Jednak, jeśli firma może sobie na to pozwolić, dobrze byłoby zaopatrzyć kuchnię w podstawowe naczynia, jak talerzyki, sztućce, cukierniczka czy filiżanki. Szczególnie dobrze prezentują się ładne naczynia w jednym stylu, gdy w firmie pojawią się goście.

Im więcej miejsca tym lepiej

Ideałem byłoby, gdyby przestrzeń przeznaczona na aneks kuchenny była na tyle duża, aby można było wstawić choć mały stolik i dwa krzesła. Wszak, gdzieś trzeba usiąść, by zjeść. Oczywiście, każdy pracownik powinien po sobie posprzątać, a w tym celu niezbędny jest zlewozmywak z ciepłą wodą. Firma powinna zapewnić również odpowiednie akcesoria, takie jak płyn do naczyń i ściereczki. Aspekt sprzątania jest problematyczny w wielu firmach i często występują na tym tle konflikty. Warto jasno określić zasady korzystania z kuchni i sprzątania po sobie, a także kwestie korzystania z zawartości lodówki.

Warto pomyśleć o tym, aby aneks posiadał zamykane drzwi. Rozgardiasz i hałasy dochodzące z kuchni mogą w znacznym sposób przeszkadzać. Są także wyjściem awaryjnym, by przesłonić bałagan, jeśli jednak taki się pojawi, gdy w firmie będą goście, czy klienci.

Pomoc w opracowaniu artykułu udzielił nam producent opakowań firma www.ajk-opakowania.eu

Uwaga! Wszystkie artykuły dotyczące usług, produktów medycznych chemicznych oraz wszelkiego typu suplementów mają charakter wyłącznie informacyjny. Informacje te przeznaczone są do badań naukowych – nie należy traktować ich jako porady, czy zachęty do kupna lub/i stosowania. Nasza serwis informacyjny nie ponosi odpowiedzialności za skutki jakie może przynieść stosowanie substancji opisywanych w artykułach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>