Koszty i organizacja otwarcia nowego lokalu gastronomicznego

canadafoodequipment-sliderpics7

Prowadzenie biznesu gastronomicznego dla wielu osób jest marzeniem, do którego spełnienia dążą przez wiele lat. Trzeba jednak pamiętać, że własna knajpka to spore koszty, które trzeba ponieść jeszcze przed otwarciem lokalu i zaproszeniem pierwszych gości.

Planując biznes gastronomiczny, podobnie jak w większości innych branż, warto zrobić dobry biznesplan, w którym powinny znaleźć się wszelkie kwestie związane z przyszłą działalnością. W biznesplanie duże znaczenie ma kosztorys, który powinien obejmować każdy wydatek związany z prowadzeniem działalności. Przyda się szczególnie wtedy, jeśli na start będziemy poszukiwali dobrej oferty kredytowej. Bez biznesplanu żaden bank nawet nie zajmie się rozpatrywaniem wniosku. Jeśli finansujemy biznes z własnych środków, również warto zrobić dobry biznesplan, gdyż pozwoli on zapanować nad planami oraz przyszłymi wydatkami.

Lokal od kuchni na wysokim poziomie

Koszty prowadzenia lokalu gastronomicznego obejmują wiele aspektów. Po pierwsze, konieczny jest odpowiedni lokal. Można go kupić lub wynająć – wszystko zależy od możliwości finansowych właściciela biznesu. Na początku lepszym rozwiązaniem jest wynajęcie lokalu. Dopóki nie mamy stuprocentowej pewności, że biznes wypali, lepiej jest ograniczyć początkowe koszty. Kolejna kwestia to wyposażenie lokalu – zarówno przestrzeni przeznaczonej dla gości, jak i kuchni. Sam sprzęt gastronomiczny do kuchni to kwestia co najmniej kilkudziesięciu tysięcy, jeśli zależy nam na jakości urządzeń i sprzętu.

A zależeć powinno – jeśli wybieramy słabej klasy sprzęt, trzeba liczyć się z częstymi awariami oraz niezbyt długą użytecznością. Sprzęt gastronomiczny należy kupować wyłącznie u sprawdzonych producentów, oferujących produkty najwyższej klasy. Wyposażenie kuchni w restauracji ma duże znaczenie dla pracy kucharzy, szybkości przygotowywania posiłków oraz ich jakości. Na tych kwestiach nie warto więc nigdy oszczędzać.

Sala restauracyjna na wysokim poziomie

Oprócz kuchni, w każdym lokalu gastronomicznym ważne jest pomieszczenie przeznaczone dla gości. Sala restauracyjna powinna być urządzona stylowo i ze smakiem, a jednocześnie nawiązywać do rodzaju kuchni, jaka będzie w lokalu serwowana. Innego wyposażenia wymaga restauracja z tradycyjną polska kuchnią, a inny wystrój sprawdzi się w barze sushi czy knajpce z włoskim jedzeniem. Meble do restauracji, podobnie jak i urządzenia do kuchni, powinny być przede wszystkim dobrej jakości. Jest to bowiem inwestycja na długie lata – warto od razu postawić na takie wyposażenie, z którym nie będzie w przyszłości żadnych problemów.

Planując biznes restauracyjny trzeba również pamiętać, że lokal na początku będzie potrzebował odpowiedniej promocji i reklamy. Trzeba przecież poinformować potencjalnych klientów o jego istnieniu. Koszty promocji również warto uwzględnić w biznesplanie. Ich wysokość może być zróżnicowana w zależności od możliwości finansowych oraz od kanałów komunikacji, jakie wybierzemy do promowania swojego lokalu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>