Wyobraź sobie siebie w restauracji ze swoim partnerem. Wnętrze jest piękne, obsługa jest doskonała, ale światła są tak jasne, że trwale niszczą Twoją chęć cieszenia się intymną atmosferą. Wspaniałe jedzenie, dobra obsługa i przyjemne wnętrze nie mogą nadrobić uczucia dyskomfortu wywołanego jaskrawymi światłami. W takich warunkach żywność również zmienia kolor, mięso jest szare, a warzywa są niebieskawe. To tragedia, spowodowana…. wyłącznie nieodpowiednim oświetleniem.
Oświetlenie – z myślą o kliencie
W gastronomii klient jest na pierwszym miejscu. Przede wszystkim ważne jest, aby klient czuł się dobrze i jednym z ważniejszych czynników w tym zakresie jest oświetlenie. Ma być dopasowane przede wszystkim dla klienta, a nie do architektury restauracji – to jest pierwsza i ostatnia zasada w tworzeniu dobrego oświetlenia.
Dobre oświetlenie wymaga połączenia światła dziennego i elektrycznego. Światło dzienne jest naturalnie najbardziej komfortowe, a zadaniem światła elektrycznego jest naśladowanie go. Ta kombinacja ma zasadnicze znaczenie dla przyjemnego oświetlenia.
Kolor świateł jest również ważny, ponieważ wpływa na ludzkie emocje i nastroje. Trzeba być ostrożnym w stosowaniu różnych kolorów, ponieważ zły wybór może z łatwością stworzyć kiczowatą lub cyrkową atmosferę. Kolory mogą być używane do podkreślenia pewnych szczegółów lub detali, gdy jest to konieczne. Należy je również dostosować do funkcji przestrzeni i kolorów otaczającego środowiska.
Oświetlenie posiłków
• Śniadanie: potrzeba dużo światła, aby klienci mogli przeczytać poranne gazety, delektując się kawą i śniadaniem.
• Obiad: jeśli jesteś restauracją typu fast food, umiarkowany poziom oświetlenia pomoże w szybkiej rotacji klientów, szczególnie potrzebnych podczas lunchu.
• Kolacja: godzina obiadowa wymaga niewielkiej intensywności światła, aby stworzyć intymną i spokojną atmosferę.
Oświetlenie definiowane jest przez przestrzeń i jej wykorzystanie
Jednym z głównych błędów popełnianych przez właścicieli jest wybór oświetlenia w zależności od wyglądu lamp, a nie według ich funkcjonalności. Praca jest również uważana za wykonaną, gdy oświetlenie jest zainstalowane, niezależnie od miejsca i celu. Sukces oświetlenia w określonej przestrzeni mierzy się wrażeniami i odczuciami ludzi, dla których wyznaczono przestrzeń. Oświetlenie musi również zostać zintegrowane z architekturą i resztą wystroju wnętrza – ale to w następnej kolejności.
Kroki prowadzące do dobrego oświetlenia określają cel przestrzeni i sposób jej wykorzystania. To również decyduje o ilości światła. Kolejnym krokiem jest wybór lamp i ich kształtów najlepiej pasujących do przestrzeni, niezależnie od tego, czy są to lampy wiszące, kinkiety ścienne itp. W restauracjach i innych zamkniętych placówkach oświetlenie musi być regulowane, ręcznie lub automatycznie – aby dopasować je pod różne okazje, pory dnia, ilość światła dziennego (pory roku) itp.
Oświetlenie jest przeznaczone przede wszystkim dla osoby, a nie dla podkreślenia architektury restauracji lub wystroju wnętrza. Jest to pierwsza i ostatnia zasada w tworzeniu dobrego oświetlenia w każdym rodzaju placówce usługowej!
W artykule wykorzystano materiały pochodzące ze strony naszepokoje24.pl/