Ciekawe przepisy na ciasta z Internetu

ciasto-red-velvet

Każdy z nas ma w sobie coś z kucharza. Od urodzenia uczymy się gotować. Na początku jako dzieci przy okazji zabawy w kuchnię, potem jako już nieco starsze dzieci kiedy robimy sobie sami kanapki do szkoły. Potem z czasem stajemy się coraz bardziej samodzielni w kuchni.

Przygotowujemy sobie śniadania, obiady i kolacje. Potrafimy gotować coraz bardziej wyszukane i zaawansowane dania. Na początek zupy, potem coraz trudniejsze dania mięsne kuchni włoskiej czy azjatyckiej. Zdecydowanie jedynymi z cięższych rzeczy, jakie przyjdzie nam zrobić podczas pichcenia w kuchni są ciasta i babeczki. Choć wydaje się to dziwne, ale dobre przepisy na ciasta to obecnie skarb. Można oczywiście korzystać z przepisów znalezionych w internecie na blogach kulinarnych, kanałach kucharskich na YouTube czy też na forach internetowych poświęconych kuchni czy też bardziej szczegółowo – robieniu wypieków.

Takich stron w polskim internecie jest oczywiście mnóstwo, a samych przepisów na ciasta, babeczki i inne wypieki jest na nich jeszcze więcej – dosłownie tysiące. Ale pytanie, które należy sobie zadać przeglądając te setki stron internetowych brzmi: które z tych stron i blogów zawierają wiarygodne, sprawdzone i przede wszystkim smaczne przepisy na ciasta, ciasteczka, babeczki i inne słodkości? Ze znalezieniem odpowiednich przepisów jest oczywiście o wiele ciężej. Dlatego poniżej zamieszczamy jeden ze sprawdzonych przepisów na ciasto, które powinno wyjść każdego jeżeli tylko zastosuje się dokładnie do przepisu, niezależnie od wieku!

Będzie to przepis na seromakowiec o ciekawym wyglądzie przypominającym łaciatą krowę. Do przygotowania masy serowej będziemy potrzebowali kilograma twarogu, 5 jajek, połowę szklanki śmietany 30%, kilkanaście ziarenek z laski wanilii, 20 deko waniliowego budyniu i szklankę drobnego cukru. Do zrobienia drugiej masy, czyli tej z maku będziemy potrzebować, a jakże, 400 gramów maku, 80 gramów cukru trzcinowego, tyle samo suszonej żurawiny i rzadkiego miodu. Do tego kilka posiekanych orzechów włoskich, łyżkę masła, 2 jajka, 60 gramów skórki pomarańczowej, szczyptę cynamonu i 2 lub 3 łyżeczki aromatu migdałowego. Po wyrobieniu obu mas należy wyłożyć je na formę do pieczenia. Trzeba jednak ułożyć masy na wzór szachownicy, a więc dajemy łyżkę masy serowej, obok łyżkę masy makowej i znowu masę serową. Dzięki temu po upieczeniu ciasto będzie przypominało łaciatą krowę z białymi i czarnymi łatami. Po wyłożeniu masy na formę należy ją wyrównać i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Następnie ciasto powinniśmy piec od 60 do 80 minut w takiej samej temperaturze.

Na koniec po wyjęciu ciasta z piekarnika i jego ostudzeniu kładziemy na wierzch naszego seromakowca trochę lukru dla smaku i dekoracji. Lukier robimy bardzo prostą metodą: łączymy ze sobą cukier puder, gorącą wodę i sok z cytryny. Następnie mieszamy aż uzyskamy odpowiednią gęstość.

Uwaga! Wszystkie artykuły dotyczące usług, produktów medycznych chemicznych oraz wszelkiego typu suplementów mają charakter wyłącznie informacyjny. Informacje te przeznaczone są do badań naukowych – nie należy traktować ich jako porady, czy zachęty do kupna lub/i stosowania. Nasza serwis informacyjny nie ponosi odpowiedzialności za skutki jakie może przynieść stosowanie substancji opisywanych w artykułach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>