Czekolada to dopiero początek! Co ciekawego znajdziemy w perfumach?

product-2252843_960_720Czy wiedziałeś, że jest coś takiego jak smakowe nuty zapachowe w perfumach? To najnowsza rodzina we wszechświecie zapachów: pierwszym przebojowym przykładem był Thierry Mugler’s Angel i od tego czasu zapachowe smakowe inaczej „jadalne” nuty stały się bardzo popularne. Pomyśl o takich jak:

• karmel,
• czekolada,
• mleko,
• wata cukrowa,
• kawa,
• koniak,
• toffi,
• migdały,
• guma do żucia.

Prawie zawsze w takich perfumach znajdzie się też duża porcja wanilii. Mogą tam być też przyprawy lub bursztyn: generalnie zapachy gourmand są ciepłe i najlepiej nadają się do noszenia w chłodniejszych porach roku, kiedy chcemy, aby zapach się wtulił.

Intrygujące nuty zapachowe – co ciekawego znajdziemy w modnych perfumach?

Drewno agarowe – prawdopodobnie znasz ten zapach, który stał się niezwykle popularnym składnikiem perfum w ciągu ostatnich kilku lat. Kluczowy składnik starej i nowej arabskiej perfumerii, znany jako element wysokiej jakości kadzideł w kulturach arabskich, japońskich i indyjskich, ostatecznie przeszedł na Zachód. Jest rzadki i bardzo drogi, a nawet zagrożony (!) – w miarę jak zyskuje na popularności, wysokiej jakości agar staje się trudny do zdobycia.

Dzieje się tak dlatego, że wytworzenie drewna agarowego, które jest w rzeczywistości żywicznym drewnem rdzeniowym z szybko rosnących, wiecznie zielonych drzew – zwykle z drzewa Aquilaria, zajmuje prawie wieczność. Drewno agarowe jest wynikiem reakcji na atak grzybów, w wyniku którego to zwykle blade i jasne drewno zamienia się w ciemne, żywiczne drewno o wyraźnym zapachu – proces ten trwa setki lat. Z tego „zgniłego” drewna powstaje olej, który następnie miesza się z perfumami. Aromat „naturalnego” agaru jest wyraźnie nieodparty i atrakcyjny z gorzko-słodkimi i drzewnymi niuansami: mocno ziemisty (a w niewielkich ilościach naprawdę seksowny). Zbieranie drewna agarowego z lasów naturalnych jest obecnie nielegalne, ale część z nich zaczyna być uprawiana na plantacjach w Wietnamie.

Alternatywnie, perfumiarze zwrócili się ku syntetycznemu agarowi, chociaż wytrenowane nosy powiedzą ci, że pachnie w sposób prostszy, drzewny i skórzasty – ale bez ciepłych, balsamicznych właściwości – warto jednak się samemu przekonać odkrywając różne perfumy damskie i męskie z jego udziałem.

Aldehydy

Aldehydy zapoczątkowały rewolucję w perfumiarstwie. Pomyśl o nich jak o czymś w rodzaju „paliwa rakietowego”, wzmacniającego „szum” zapachu, kiedy pierwszy raz go wąchasz: są jak musujący szampan, mający moc nadania perfumom prawdziwie błyszczącego i musującego zapachu. Aldehydy można znaleźć w naturalnych zapachach – na przykład róży, korze cynamonu i skórce pomarańczy – ale są one również rodziną syntetycznych chemikaliów, które powstają w wyniku częściowego utleniania alkoholi pierwszorzędowych. Aldehydy to właściwie rodzina składników: mogą być metaliczne, skrobiowe, cytrusowe, woskowe.

W przeciwieństwie do legendy, aldehydy zadebiutowały po raz pierwszy w 1905 roku w zapachu Rêve D’Or (Golden Dream) autorstwa Armingeat. Ale to ich pojawienie się w Chanel No. 5 zmieniło wszystko – dosłownie nadając perfumom nową, nowoczesną trajektorię.

Uwaga! Wszystkie artykuły dotyczące usług, produktów medycznych chemicznych oraz wszelkiego typu suplementów mają charakter wyłącznie informacyjny. Informacje te przeznaczone są do badań naukowych – nie należy traktować ich jako porady, czy zachęty do kupna lub/i stosowania. Nasza serwis informacyjny nie ponosi odpowiedzialności za skutki jakie może przynieść stosowanie substancji opisywanych w artykułach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>