Zawód kelnera należy do tych profesji, które często są traktowane bardzo stereotypowo i z duża dozą niezrozumienia dla istoty tej pracy. Dla sporej części społeczeństwa kelner kojarzy się raczej tylko i wyłącznie z osobą, która podaje jedzenie w nie zawsze najwyższej lotów restauracji i na tym kończy się jego rola w obsłudze klienta oraz całym życiu danego punktu gastronomicznego. Jest to podejście błędne i nie ma co ukrywać krzywdzące wobec osób wykonujących ten zawód.
Głównym zadaniem osób wykonujących funkcję kelnera jest profesjonalna i pełna obsługa gości restauracji od momentu wejście do niej aż do chwili opuszczenia danego lokalu.
Pracownik pierwszej linii
To kelner jest pracownikiem tak zwanej pierwszej linii. Znaczy to, że stanowi on wizytówkę danej restauracji oraz oczy i uszy całego przedsiębiorstwa. Z jednej strony od poziomu obsługi zależy zadowolenie klientów, z drugiej zaś umiejętność nawiązywania bezpośredniego kontaktu pozwala na uzyskanie od gości lokalu informacji na temat stopnia ich satysfakcji oraz ewentualnych sugestii na temat poprawy danych elementów restauracji. Jednocześnie to na barkach kelnera spoczywa obowiązek pierwszego wizualnego sprawdzenia jakości serwowanych posiłków oraz ich ewentualny zwrot do kuchni przed podaniem. Także reklamacje będą przyjmowane przez osobę, która wykonuje zawód kelnera. Ponadto usuwanie pustych naczyń ze stołów, przygotowanie świeżej zastawy a także dbanie o estetykę każdego stolika będzie leżało w obowiązkach kelnera.
Kultura osobista
Od osób chcących wykonywać zawód kelnera wymagana będzie przede wszystkim wysoka kultura osobista oraz umiejętność nawiązywanie kontaktu. Koniecznie jest umiejętne prowadzenie rozmowy z klientem. Należy na tyle doradzić i skupić swoją uwagę na gościu restauracji by poczuł się on ważną osobą ale jednocześnie zrobić to na tyle subtelnie by nie czuł się osaczony przez wszechobecnego kelnera. Może wręcz rzec, że kelner to osoba, która po wykonaniu swojego zadania wciąż musi mieć na oku gości ale oni nie mogą widzieć jego. Profesjonalne kelnerowanie nie jest zatem tylko i wyłącznie zawodem, który opiera się na podaniu zamówionego wcześniej przy kasie posiłku. Rola osób wykonujących ten zawód jest o wiele większa.
Kariera kelnerska
Chcąc podjąć pracę jako kelner można wybrać kilka dróg. Pierwszą z nich będzie rozpoczęcie pracy w tym charakterze bez wcześniejszego przygotowania teoretycznego. Bardzo wiele mniejszych restauracji oraz na przykład firm cateringowych zatrudnia na stanowisku kelnera osoby bez kierunkowego wykształcenia. Zdobycie doświadczenia może być przepustką do coraz lepszych restauracji i tym samym większego zadowolenia finansowego. Drugą możliwością jest ukończenie odpowiedniej szkoły. Już na poziomie edukacji ponad gimnazjalnej możliwe jest uzyskanie dyplomu zawodowego kelnera. Osoby, które wiążą swoja karierę z zawodem kelnera musza liczyć się z tym, że chcąc osiągnąć w tej profesji naprawdę dużo trzeba się rozwijać. Wiąże się to z koniecznością odbywania wielu kursów, szkoleń, a także wybrania konkretnej specjalizacji oraz wielu lat doświadczenia.
Oferty pracy dla kelnera można przeglądać na wielu portalach branżowych. Jednym z takich portali jest choćby ta strona http://www.kopalniapracy.pl/wybierz_branze_gastronomia_lokale_puby,1,9.html
Szukałem dużo razy tego typu pracy, ale ciężko teraz o taką, pracodawcy poszukują tylko pracowników z doświadczeniem. Bardzo ciekawy ten blog, będę tu bardzo często zaglądał, bo widzę tu wiele ciekawych artykułów. Polecę stronę również znajomym powinni tu zajrzeć w wolnym czasie dla rozwinięcia swojej wiedzy Pozdrawiam
Zawsze zastanawiałem się nad rozpoczęciem pracy w zawodzie kelnera… Ale te zarobki! W moim mieście kelner może zarobić 5 PLN na godzinę, plus ewentualnie napiwki (nierealne!) plus 5% z dziennego utargu, ale to dopiero po przepracowaniu okresu próbnego. To już nawet za ulotki płacą więcej! No i jak tu być kelnerem w małym mieście…
Moim zdaniem praca kelnera to fajna praca, ale zależy w jakim wymiarze. Bo czymś innym jest obsługa wesela na 150 osób a czymś innym w małej kawiarence. W tym pierwszym trzeba mieć czasem stalowe nerwy i niezłą kondycję bo wielogodzinne stanie potrafi mocno dać się w kość. Druga kwestia – finanse. Jak zauważył Arkadiusz – czasem stawki za tą prace są wręcz śmiesznie niskie.