Jakość wody a badania mikrobiologiczne

faucet-114442_1280Słusznie powiedziano: „Czysta woda jest pierwszym i najważniejszym lekarstwem na świecie”. Ale czy wiesz, że woda, którą spożywasz i używasz do formułowania produktów, może być skażona drobnoustrojami chorobotwórczymi – patogenami?

Niezależnie od tego, czy prowadzisz działalność farmaceutyczną, kosmetyczną, spożywczą lub jakąkolwiek podobną – potrzebujesz raportów z badań wody pod kątem wszelkich wymogów prawnych, dlatego niezbędne jest zbadanie próbki wody w autoryzowanym laboratorium. Z pewnością Twoja firma potrzebuje okresowej analizy mikrobiologicznej wody, aby:

  • spełnić wymagania regulacyjne

  • zdobyć ogromne zaufanie konsumentów, aby rozwijać się na rynku.

Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że 1,1 miliarda ludzi ma źródła wody skażone mikroorganizmami kałowymi. Mikroorganizm chorobotwórczy przedostaje się do wody z powodu złej kontroli jakości wody i praktyk sanitarnych.

Co ciekawe, badania mikrobiologiczne są najskuteczniejszym sposobem wykrywania zanieczyszczenia wody – zwłaszcza, gdy chodzi o kał. W sposób natrętny odchody ludzi, zwierząt, ptaków i zwierząt gospodarskich dostają się do wody i sprawiają, że nie nadaje się ona do spożycia. Analiza mikrobiologiczna wody jest ważnym aspektem badania wody.

Mikrobiologia wody jest związana z mikroorganizmami żyjącymi w wodzie i może być łatwo transportowana z jednego siedliska do drugiego przez wodę.

Jak na ironię, woda może podtrzymywać rozwój różnego rodzaju mikroorganizmów, co może okazać się korzystne dla nas wszystkich, jednak wręcz przeciwnie, wzrost kilku bakterii w zanieczyszczonej wodzie może spowodować jej szkodliwość dla naszego zdrowia i środowiska. Przede wszystkim bakterie znajdujące się w przewodzie pokarmowym ludzi i zwierząt stałocieplnych, takich jak Escherichia coli, Salmonella, vibrio i Shigella, mogą dostać się do wody z kałem, przez co woda jest śmiertelna dla spożycia. Co więcej, w przewodzie pokarmowym zwierząt stałocieplnych przenoszone są wirusy, takie jak rotawirus, enterowirus itp., który zanieczyszcza wodę i uniemożliwia jej użycie.

Czym są badania mikrobiologiczne wody?

Ważne jest, aby zrozumieć mikrobiologiczną jakość wody, dlatego testowanie wody pitnej w celu upewnienia się, że jest bezpieczna, musi być priorytetem, aby uniknąć wszelkich szkodliwych konsekwencji.

Badania mikrobiologiczne przeprowadza się przy użyciu kałowych bakterii wskaźnikowych, głównie Escherichia coli, ponieważ bakterie te wskazują raczej na obecność zanieczyszczenia kałowego niż bezpośrednio identyfikują patogeny. Ta analiza jest wykonywana w laboratorium przy użyciu odpowiednich procedur w celu uzyskania spójnych wyników.

Ponadto obecność gleby w wodzie wskazuje na mikroorganizmy, które można wykryć poprzez zmętnienie wody. Obecność bakterii i wirusów może zmniejszyć przejrzystość wody. Zmętnienie to szybki sposób na wykrycie, czy jakość wody się pogarsza, czy nie. Aby przypieczętować dobre praktyki produkcyjne, nieodłącznym elementem jest ocena zawartości drobnoustrojów i chemicznej czystości próbek wody.

Uwaga! Wszystkie artykuły dotyczące usług, produktów medycznych chemicznych oraz wszelkiego typu suplementów mają charakter wyłącznie informacyjny. Informacje te przeznaczone są do badań naukowych – nie należy traktować ich jako porady, czy zachęty do kupna lub/i stosowania. Nasza serwis informacyjny nie ponosi odpowiedzialności za skutki jakie może przynieść stosowanie substancji opisywanych w artykułach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>