Konkurencja między kucharzami może być ostra – w szczególności wśród tych, którzy walczą o najlepsze miejsca pracy. Dobry kucharz musi być bardzo kreatywny, zawsze szukający okazji, aby wypróbować nowe menu. Kreatywność pomaga inspirować w prezentacji żywności, co jest ważne dla ogólnego odbioru dania. Jednak to niejedyny elementy pracy, na który dobry kucharz powinien zwrócić uwagę. Chcesz stać się jeszcze lepszym w tym fachu? Koniecznie czytaj dalej!
• Pasja
Dobry kucharz powinien posiadać ogromną pasję do gotowania. Musi on cieszyć się tym, co robi . I to na każdym etapie gotowania – od wyboru żywności, przez tworzenie menu aż do samego przygotowywania posiłków.
• Dbałość o szczegóły
Powinien zwracać szczególną uwagę na szczegóły. Biorąc pod uwagę to, że gotowanie jest rodzajem nauki, każdy składnik i jaką jego ilość dodaje się do dania odgrywa ważną rolę w zapewnieniu udanego posiłku. Dlatego też dobry szef kuchni musi być ciągle świadomy tych wymagań.
• Smykałka do biznesu
Hotel i / lub restauracja to firmy, które muszą być prowadzone z zyskiem. Dlatego powinien on posiadać jakąś wiedzę na temat biznesu. Dobry kucharz musi być w stanie obsługiwać kuchnię, która ma zdolność do produkcji wysokiej jakości żywności – z świeżych składników, ale zawsze w oszczędny i efektywny sposób.
• Dobrej jakości narzędzia
Nie ma nawet o czym mówić – dobry sprzęt kuchenny jest absolutną podstawą. A podstawą tej absolutnej podstawy są noże. Wysokiej jakości nóż kuchenny dla kucharza jest niczym miecz dla rycerza. Czy ktoś kiedyś widział rycerza bez miecza? No właśnie. A profesjonalne noże kuchenne znalazłem na hamono.pl
• Gracz zespołowy
Dobry kucharz powinien również rozumieć, że jest on nieodłączną częścią szerszego zespołu w ramach przygotowania żywności. Dlatego każdy musi pracować harmonijnie – wszystko dla terminowego przygotowania wysokiej jakości posiłków. Dlatego kucharz powinien być w stanie efektywnie pracować również z kelnerami, jak i całym zespołem w ramach zarządzania.
• Doświadczenie
Dobry kucharz również rozumie i docenia fakt, że odpowiadając na zapotrzebowanie na wysokiej jakości żywność musi znać wiele technik i posiadać sporo umiejętności, które muszą być udoskonalane przez okres kilku lat. Dobry kucharz nigdy nie przestaje doskonalić swoich technik przygotowywania posiłków.
• Wielozadaniowość
Świetni kucharze mają zdolność wykonywania różnych zadań jednocześnie. Jeden szef kuchni może mieć odpowiedzialność nad kilkoma elementami, które muszą być przygotowane, aby je wykonywać w tym samym czasie. Szef musi być w stanie upewnić się, że wszystko zostało zakończone w odpowiednim momencie.
• Szybkie decyzje
Dobry kucharz powinien być w stanie szybko myśleć podczas podejmowania dobrych decyzji przez cały czas, a szczególnie, gdy pojawiają się problemy. Branża hotelarska wymaga terminowego charakteru wymaganego w rozwiązywaniu problemów – aby klienci byli zadowoleni
• Troska o jakość
Dobry kucharz powinien być zobowiązany do przygotowania wysokiej jakości posiłków. Musi szukać jak najlepszych składników i ciągle eksperymentować. Musi też dbać o czystość swojego miejsca pracy.