Planujesz biznes gastronomiczny w górach? Zanim tworzysz knajpkę czy restaurację warto dobrze zbadać rynek, sprawdzić, jakie lokale znajdują się w okolicy i na jakie jedzenie będzie największe zapotrzebowanie. Taki research zdecydowanie pozwoli na stworzenie lepszego i bardziej pewnego biznesplanu. Bez względu na to czy planujemy otworzyć niewielką knajpkę, czy lokal na kilkadziesiąt stolików, zawsze warto najpierw sprawdzić, na jakie jedzenie będzie największe zapotrzebowanie.
Restauracja w górach to bardzo dobry pomysł na biznes, gdyż można mieć pewność, że zarówno latem, jak i zimą nie będziemy narzekać na brak klientów. Góry pod tym względem są o wiele lepszą lokalizacją niż na przykład polskie morze czy Mazury, gdzie ruch turystyczny jest mocno sezonowy i lokale gastronomiczne maja jedynie kilka miesięcy, aby zarobić na cały rok utrzymania. Trzeba jednak mieć świadomość, że dobra górska lokalizacja nie wystarczy. Poza tym, lokal musi mieć smaczne jedzenie i przyciągać klientów naprawdę dobrą kuchnią.
Warto pamiętać o regionalnej kuchni
Prowadząc restaurację w górach trzeba nastawić się przede wszystkim na obsługę turystów. A ci, skoro już przybywają na urlop czy krótszy wypoczynek, na pewno będą chcieli spróbować lokalnych specjałów i regionalnej kuchni. Warto więc zadbać o to, by w karcie dań w restauracji znalazły się tradycyjne góralskie potrawy, przygotowywane przez profesjonalistów. Trudno bowiem wyobrazić sobie lokal gastronomiczny w górach, który serwowałby jedynie obce jedzenie, bez kultywowania lokalnej kuchni. Owszem, pizzeria Zakopane to także dobre rozwiązanie, pod warunkiem, że będzie można w niej spróbować także takiej pizzy, która łączy w sobie obce smaki z regionalnymi specjałami. Dobrym przykładem sprawdzonego lokalu jest restauracja w hotelu Kasprowy Wierch, gdzie coś dla siebie znajdą zarówno turyści szukający światowych smaków, jak i osoby, którym zależy na spróbowaniu regionalnej kuchni.
Świeże produkty od sprawdzonych dostawców
Jeśli chcemy, aby restauracja w górach zawsze była pełna gości, warto postawić na pyszne, świeże jedzenie, przygotowywane z lokalnych produktów pochodzących od okolicznych dostawców. Takie jedzenie ma nie tylko niepowtarzalny smak, ale również pozostawia pozytywne wspomnienia. Dzięki temu można mieć pewność, że turyści przy swoim kolejnym pobycie w górach z pewnością jeszcze nieraz zahaczą o dobry i sprawdzony wcześniej lokal. Jeśli natomiast kuchnia będzie oparta na mrożonkach niezbyt świeżych produktach, serwowane w niej dania też będą niewysokich lotów. A to na pewno przełoży się na zmniejszone zainteresowanie lokalem nawet w szczycie sezonu turystycznego.