Pieprz – więcej korzyści niż sądzisz!

PrzechwytywanieNastępnym razem, gdy odrzucisz czarny pieprz z przepisu, pomyśl dwa razy. Ta skromna przyprawa ma więcej zalet, niż można sobie wyobrazić. Należy do rodziny pieprzowych i jest przetwarzana na różne sposoby w celu uzyskania różnych rodzajów pikanterii. Na przykład gotowanym i suszonym niedojrzałym owocem jest czarny pieprz, zielony pieprz pochodzi z suszonych i niedojrzałych owoców, a biały pieprz to nasiona z dojrzałych owoców rośliny.

Chociaż pieprz pochodzi z południowych Indii, jest uprawiany także w innych krajach tropikalnych. Odegrał istotną rolę w historii i od niepamiętnych czasów uważany jest za ważną przyprawę. W starożytnej Grecji był również używany jako waluta. W późniejszych latach stał się kluczowy w handlu przyprawami na całym świecie.

Nawiasem mówiąc, Wietnam uważany jest za największego plantatora i eksportera pieprzu. Indie, Brazylia i Indonezja idą za tym przykładem. Czarny pieprz, używany do gotowania i dekorowania kuchni na całym świecie, ma wiele zalet zdrowotnych.

Oto kilka najważniejszych powodów, dla których warto posypać więcej pieprzu!

Przede wszystkim pomaga w tym, że można z jego pomocą zapobiec rakowi: piperyna w czarnym pieprzu może być uznana za zapobieganie rakowi i staje się dwukrotnie silniejsza w połączeniu z kurkumą. Przyprawa zawiera również:

  • witaminę C,

  • witaminę A,

  • flawonoidy,

  • karoteny,

  • inne przeciwutleniacze, które pomagają usuwać szkodliwe wolne rodniki i chronią organizm przed nowotworami i chorobami.

SorbentNajlepszym sposobem na wykorzystanie pieprzu, aby wykorzystać maksymalne korzyści, jest spożywanie świeżo zmielonego pieprzu i nie gotowanie go razem z jedzeniem.

Pieprz również stymuluje trawienie: ponownie piperyna zawarta w pieprzu czarnym ułatwia trawienie i stymuluje żołądek, który następnie wydziela więcej kwasu solnego, który pomaga trawić białka w pożywieniu. Tak więc odrobina pieprzu w jedzeniu pomoże ci szybciej go strawić.

Pieprz łagodzi przeziębienie i kaszel. Czarny pieprz ma właściwości antybakteryjne, dlatego pomaga leczyć przeziębienie i kaszel. Łyżeczka miodu ze świeżo zmiażdżonym pieprzem załatwia sprawę. Pomaga również złagodzić zatory w klatce piersiowej, często spowodowane zanieczyszczeniem, grypą lub infekcją wirusową. Możesz dodać go do gorącej wody i olejku eukaliptusowego i wziąć parę. Biorąc pod uwagę, że czarny pieprz jest bogaty w witaminę C, działa również jako dobry antybiotyk.

Czy wiedziałeś też, że pieprz umożliwia utratę wagi? Możesz nie chcieć w to uwierzyć, ale czarny pieprz jest genialny, jeśli chodzi o wydobywanie składników odżywczych z pożywienia. A jego najbardziej zewnętrzna warstwa zawiera składniki odżywcze, które pomagają rozkładać komórki tłuszczowe, a także zwiększają metabolizm. Jeśli jesz świeży pieprz i zaczynasz się pocić, jest to pieprz pomagający organizmowi pozbyć się nadmiaru wody i toksyn. Ale musisz kontrolować konsumpcję – wystarczy szczypta z jedzeniem (jeden posiłek).

Zatem nie pozostaje nic innego – trzeba jak najszybciej wyposażyć się w dobry młynek do pieprzu i zacząć czerpać korzyści z tej przyprawy!

Uwaga! Wszystkie artykuły dotyczące usług, produktów medycznych chemicznych oraz wszelkiego typu suplementów mają charakter wyłącznie informacyjny. Informacje te przeznaczone są do badań naukowych – nie należy traktować ich jako porady, czy zachęty do kupna lub/i stosowania. Nasza serwis informacyjny nie ponosi odpowiedzialności za skutki jakie może przynieść stosowanie substancji opisywanych w artykułach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>