Następnym razem, gdy odrzucisz czarny pieprz z przepisu, pomyśl dwa razy. Ta skromna przyprawa ma więcej zalet, niż można sobie wyobrazić. Należy do rodziny pieprzowych i jest przetwarzana na różne sposoby w celu uzyskania różnych rodzajów pikanterii. Na przykład gotowanym i suszonym niedojrzałym owocem jest czarny pieprz, zielony pieprz pochodzi z suszonych i niedojrzałych owoców, a biały pieprz to nasiona z dojrzałych owoców rośliny.
Chociaż pieprz pochodzi z południowych Indii, jest uprawiany także w innych krajach tropikalnych. Odegrał istotną rolę w historii i od niepamiętnych czasów uważany jest za ważną przyprawę. W starożytnej Grecji był również używany jako waluta. W późniejszych latach stał się kluczowy w handlu przyprawami na całym świecie.
Nawiasem mówiąc, Wietnam uważany jest za największego plantatora i eksportera pieprzu. Indie, Brazylia i Indonezja idą za tym przykładem. Czarny pieprz, używany do gotowania i dekorowania kuchni na całym świecie, ma wiele zalet zdrowotnych.
Oto kilka najważniejszych powodów, dla których warto posypać więcej pieprzu!
Przede wszystkim pomaga w tym, że można z jego pomocą zapobiec rakowi: piperyna w czarnym pieprzu może być uznana za zapobieganie rakowi i staje się dwukrotnie silniejsza w połączeniu z kurkumą. Przyprawa zawiera również:
-
witaminę C,
-
witaminę A,
-
flawonoidy,
-
karoteny,
-
inne przeciwutleniacze, które pomagają usuwać szkodliwe wolne rodniki i chronią organizm przed nowotworami i chorobami.
Najlepszym sposobem na wykorzystanie pieprzu, aby wykorzystać maksymalne korzyści, jest spożywanie świeżo zmielonego pieprzu i nie gotowanie go razem z jedzeniem.
Pieprz również stymuluje trawienie: ponownie piperyna zawarta w pieprzu czarnym ułatwia trawienie i stymuluje żołądek, który następnie wydziela więcej kwasu solnego, który pomaga trawić białka w pożywieniu. Tak więc odrobina pieprzu w jedzeniu pomoże ci szybciej go strawić.
Pieprz łagodzi przeziębienie i kaszel. Czarny pieprz ma właściwości antybakteryjne, dlatego pomaga leczyć przeziębienie i kaszel. Łyżeczka miodu ze świeżo zmiażdżonym pieprzem załatwia sprawę. Pomaga również złagodzić zatory w klatce piersiowej, często spowodowane zanieczyszczeniem, grypą lub infekcją wirusową. Możesz dodać go do gorącej wody i olejku eukaliptusowego i wziąć parę. Biorąc pod uwagę, że czarny pieprz jest bogaty w witaminę C, działa również jako dobry antybiotyk.
Czy wiedziałeś też, że pieprz umożliwia utratę wagi? Możesz nie chcieć w to uwierzyć, ale czarny pieprz jest genialny, jeśli chodzi o wydobywanie składników odżywczych z pożywienia. A jego najbardziej zewnętrzna warstwa zawiera składniki odżywcze, które pomagają rozkładać komórki tłuszczowe, a także zwiększają metabolizm. Jeśli jesz świeży pieprz i zaczynasz się pocić, jest to pieprz pomagający organizmowi pozbyć się nadmiaru wody i toksyn. Ale musisz kontrolować konsumpcję – wystarczy szczypta z jedzeniem (jeden posiłek).
Zatem nie pozostaje nic innego – trzeba jak najszybciej wyposażyć się w dobry młynek do pieprzu i zacząć czerpać korzyści z tej przyprawy!