Stroje szefa kuchni wreszcie, po wielu latach bycia w zasadzie takimi samymi w lokalach na całym świecie, zaczęły odzwierciedlać oryginalność, gusta i osobowości kierownictwa noszącego i właścicieli wielu różnych stylów restauracji w całym kraju. Obecnie rzadko spotyka się szefów kuchni, którzy preferują tradycyjny strój. Teraz wolą gdy bluza kucharska bądź inna część garderoby wykonuje ro samo zadanie, w modny sposób i zapewniając higienę osobistą w obszarach spożywczych.
Ponadczasowa, tradycyjna biała dwurzędowa bluza jest nadal najczęściej wybieraną przez kucharzy w każdym wieku w kuchni. Jednym z powodów, dla których pozostaje popularna, jest to, że jest znacznie łatwiejsza do czyszczenia, ponieważ jest w stanie poradzić sobie z wybielaczem, który zniszczyłby kolorowe tkaniny. Szefowie kuchni i właściciele restauracji lubią biel, bo daje wrażenie czystości i profesjonalizmu. Wszystkie inne elementy munduru szefa kuchni przeszły transformację w tym nowym świecie, w którym prawie wszystko jest dozwolone.
Co w nowego w świecie uniformów kucharskich?
W niektórych zakładach gastronomicznych szefowie kuchni wymieniają biel w różnych kolorach, aby dopasować ją do brandingu i wystroju ich miejsc pracy, aby natychmiast zaktualizować swój wygląd. Często coraz popularniejsze stają się różne odcienie węgla drzewnego, szarej zieleni, a nawet czerni, kolory te pomagają maskować sporadyczne ślady rozlania lub rozpryski, które są niewidoczne w ruchliwej kuchni.
Nowe modele bluz kucharskich mają różne długości rękawów: pełne, trzy czwarte, pół, a nawet są i wersje krótkie. Niektóre style zostały zastąpione zamkami błyskawicznymi zamiast guzików, biegnącymi od góry, od dołu lub obu, dając użytkownikowi odrobinę elastyczności i ułatwiając zakładanie i zdejmowanie. Te nowoczesne style zawierają również chłodne otwory wentylacyjne, które ułatwiają życie w gorącej kuchni. Przydatne kieszenie na rękawach i po bokach pomogły odmienić nawet klasyczne białe bluzy kucharskie.
Fartuchy
Fartuchy przeszły ostatnio długą drogę dzięki zastosowaniu różnych tkanin, takich jak dżins, płótno i woskowane wykończenie, aby ułatwić ich czyszczenie. Są wyposażone w pierścienie, przelotki i kieszenie, które sprawiają, że są praktyczne i stylowe, a jednocześnie pozwalają zachować czystość i porządek podczas brudnych prac przygotowawczych.
Spodnie szefa kuchni
Spodnie szefa kuchni zaczęły również mieć wiele różnych kolorów i wzorów, z tradycyjną kratką ustępującą miejsca, głównie ciemniejszym odcieniom, chociaż większość szefów kuchni preferuje luźny wygląd dla wygody.
Buty szefa kuchni
Posiadanie odpowiedniego, wygodnego obuwia szefa kuchni podczas długich zmian roboczych w większości kuchni zawsze było głównym czynnikiem, a dziś wielu woli chodaki szefa kuchni od każdego innego rodzaju obuwia ze względu na zapewniane przez nie funkcje bezpieczeństwa.
Reasumując restauracje stawiają na wybory, które dobrze wyglądają i pomagają wzmocnić wiarygodność marki i pokazują, że są nowoczesne, innowacyjne i postępowe, a także zapewniają wysoki standard jakości i obsługi oraz nowoczesną kuchnię.