Do prawidłowego funkcjonowania w pracy i efektywnego wykonywania obowiązków potrzebne jest każdemu pracownikowi odpowiednie paliwo. Będą nim przede wszystkim posiłki spożywane w zakładzie pracy. Oto kilka wskazówek, jak je przygotowywać i co jest szczególnie ważne w diecie.
Przygotowuj samodzielnie posiłki
Samodzielnie przyrządzone posiłki będą nie tylko tańsze, lecz przede wszystkim zdrowsze od tych kupionych. To od nas zależy, co znajdzie się w naszym obiedzie i jak to przyrządzimy. W ten sposób unikniemy spożywania nadmiernej ilości żywności przetworzonej, nadającej się do spożycia po odgrzaniu. Idealnym pomysłem jest przygotowywanie posiłków na kilka dni do przodu. Wówczas zaoszczędzimy czas potrzebny do ich przygotowania i będziemy gotowi na niespodziewane napady głodu. W przygotowywaniu kolejnych posiłków powinniśmy pamiętać o zasadach zbilansowanej diety, zawierającej wszystkie makroskładniki.
Pamiętaj o zdrowych przekąskach
Pomiędzy kolejnymi posiłkami warto dbać o przekąski. Praca z przegryzką pod ręką mija szybciej i jest efektywniejsza. Przekąski powinny być jednak zdrowe i bezpośrednio związane z naszą dietą. Najlepiej, jeśli będą to ulubione warzywa lub owoce wymieszane np. z jogurtem naturalnym i ziarnami zbóż. Zrezygnować należy ze słonych i słodkich przekąsek, zwłaszcza czekoladowych ciastek i chipsów solonych, których podjadanie wyrabia złe nawyki żywieniowe. Musimy bowiem pamiętać, iż przekąska nie może zastąpić pełnowartościowego dania.
Pij dużo wody
Woda to pozbawione kalorii źródło nawodnienia, które każdy z nas powinien mieć w zasięgu ręki. W przeciwieństwie do napojów jest tańsza, zdrowsza i lepiej gasi pragnienie. Możemy ją jednak zastąpić np. ręcznie wyciskanymi sokami. Należy jednak pamiętać, aby były one przygotowywane przez nas samych z najzdrowszych i najbardziej wartościowych warzyw oraz owoców. Doskonałym pomysłem jest ich mieszanie i schładzanie lodem.