Kawiarnie, bary i restauracje chcą lepiej gospodarować odpadami. To nie tylko bardziej odpowiedzialne podejście, ale także pomaga zaoszczędzić pieniądze i poprawić reputację wśród klientów. Ale od czego zacząć?
Te praktyczne wskazówki mogą pomóc każdemu, ale są specjalnie zaprojektowane, aby pomóc kawiarniom, barom i restauracjom przejść na produkty zero waste .W tym poręcznym przewodniku przedstawiono nasze najlepsze wskazówki dotyczące biznesu bez odpadów oraz porady dotyczące żywności, opakowań i środowiska.
Każda sekcja jest pomocnie podzielona na realistyczne i praktyczne działania, które możesz podjąć w celu zerowego marnotrawstwa w kuchni, przy stole i w społeczności.
Kuchnia zero waste
Zainstaluj filtry wody na wszystkich kranach
Zamawiaj świeże składniki w małych partiach, a suche składniki hurtem
Używaj wszystkich części owoców i warzyw
Zapewnij wyraźnie oznaczone pojemniki do recyklingu i kompostowania
Pracuj więcej z porami roku i ofertą sezonową tworząc oferty specjalne
Oferuj małe i regularne porcje w celu zmniejszenia ilości resztek jedzenia
Doradzaj klientom, jeśli mogą zamawiać zbyt dużo jedzenia
Promuj zabieranie resztek do domu
Oferuj ekologiczne torby / pojemniki na wynos
Udostępnij swoje działania ekologiczne w mediach społecznościowych i zachęć swoich klientów aby robili to samo
Zaproponuj przepisy na temat tego, co można zrobić z resztek
Pakowanie produktów zero waste
Przejrzyj swoją politykę zakupową dla punktów generowania odpadów
Podziel się swoimi zamiarami zero odpadów z pracownikami i dostawcami
Kupuj produkty w minimalnym opakowaniu i poddawane recyklingowi lokalnie
Oferuj więcej napojów, które nie wymagają użycia słomek
Zachęcaj klientów do przyniesienia kubki wielokrotnego użytku i pojemników na żywność
Nie zapewniaj bezpłatnego dostępu do przypraw lub sztućców
Zaoferuj program zwrotnego depozytu na szklanych pojemnikach
Drukuj menu na trwałym trwałym papierze, który można poddać recyklingowi
Unikaj przedmiotów jednorazowego użytku, zapewnij mieszadła wielokrotnego użytku / recyklingu, łyżki, słomki itp.
Unikaj używania jednorazowych saszetek na przyprawy
Zapewnij pojemniki na recykling i kompost z jasnymi wskazówkami dla użytkownika
Aspekt środowiskowy
Używaj ekologicznych, biodegradowalnych produktów czyszczących o neutralnym pH
Używaj mydła wielokrotnego użytku i pojemników do mycia rąk uzupełnianych z pojemników zbiorczych
Pozyskaj więcej składników od lokalnych rolników / dostawców ekologicznych i unikaj transportu lotniczego tam, gdzie to możliwe
Kupuj produkty zawierające zawartość pochodzącą z recyklingu, np. Serwetki papierowe i papier toaletowy
Zaoferuj menu roślinne, aby obniżyć swój ślad ekologiczny
Poinformuj wszystkich swoich pracowników, aby byli w stanie edukować klientów na temat twoich inicjatyw ekologicznych
Podniesienie świadomości korzyści środowiskowych i zdrowotnych diety roślinnej
Zapewnij możliwości aby pracownicy i społeczność odwiedzili zakłady recyklingu, aby zrozumieć złożoność recyklingu
Zbierz i poddaj recyklingowi olej do gotowania na mydło lub sprzedaj go do użytku z biodieslem
W ten sposób i Ty zrobisz coś dobrego dla naszego środowiska!