Wiele rodzin w Zakopanem ma wielowiekowe, cenne przepisy, którymi uwielbiają dzielić się z innymi. Dla tych, którzy są lub chcą być przedsiębiorcami, wprowadzenie tych przepisów do biznesu poprzez założenie rodzinnej restauracji może być idealnym przedsięwzięciem biznesowym. Ale uwaga – przed założeniem małego rodzinnego przedsiębiorstwa restauracyjnego, należy wziąć pod uwagę wiele rzeczy.
Nisza
Niszę restauracji koncentruje się i odróżnia ją od innych lokalnych restauracji. Porozmawiaj ze wszystkimi, którzy będą częścią rodzinnej restauracji i zapytaj ich, czym to ich zdaniem powinno być. Jeśli opierasz koncepcję restauracji na własnych rodzinnych przepisach, spójrz na nie, aby określić swoją niszę. Na przykład, jeśli twoja rodzinna kolekcja przepisów składa się głównie ze starych zakopiańskich potraw, powinieneś rozważyć otwarcie właśnie takiej rodzinnej restauracji.
Struktura prawna
Wiele małych restauracji działa jako firma jednoosobowa, ale nie jest to najlepsza rzecz do zrobienia w ramach opcji rodzinnej. Utworzenie partnerstwa ogólnego lub spółki o ograniczonej odpowiedzialności pozwoli każdemu na odgrywanie określonej roli i udziału w działalności. Chociaż możesz skonsultować się z prawnikiem, aby złożyć dokumenty założycielskie, mniej kosztowną opcją jest skontaktowanie się z lokalnym centrum rozwoju małych firm lub biurem w celu uzyskania wskazówek.
Lokalizacja
Lokalizacja rodzinnej firmy restauracyjnej będzie w dużym stopniu zależeć od przepisów obowiązujących w danym momencie i dotyczących restauracji w Zakopanem. Większość obszarów nie zezwala na przygotowywanie żywności w domu – więc prawdopodobnie będziesz musiał wynająć lub kupić miejsce. Wybierając lokalizację, zastanów się, ile miejsc chcesz zaoferować, czy budynek ma już wymagane systemy wentylacji i wody, a także jaka jest przewidywana ilość dziennego ruchu pieszego i samochodowego, która jest dostępna w danym obszarze.
Zarządzanie
Aby Twoja rodzinna firma gastronomiczna działała sprawnie, będziesz musiał delegować zadania i obowiązki dotyczące rozwoju i codziennych operacji w swoim przedsięwzięciu. Aby to zrobić, możesz przypisać tytuły członkom rodziny lub po prostu przypisać zadania, takie jak:
-
księgowość
-
zarządzanie personelem
-
zasoby ludzkie
-
zarządzanie zapasami
Wszystkie restauracje Zakopane opierają się właśnie o to. Decydując, kto robi co, należy wziąć pod uwagę umiejętności członków rodziny, ich wykształcenie i zainteresowania.
Marketing
Aby Twoja rodzinna restauracja dobrze się rozwijała, musisz zastosować plan marketingowy. Aby uzyskać najlepsze wyniki, korzystaj z różnych strategii i nigdy nie polegaj tylko na jednej metodzie promocyjnej lub marketingowej. Na przykład możesz umieszczać reklamy w lokalnej restauracji lub przewodniku biznesowym, uruchamiać promocyjną witrynę i blog, otwierać konta w serwisach społecznościowych, umieszczać ulotki w komplementarnych firmach i wysyłać informacje prasowe do lokalnych gazet i czasopism rodzinnych, aby uzyskać słowo o twojej restauracji.