Gumy strzykowe dobrej jakości – najważniejsze informacje

jagoda-kondratiuk-sDeGlMAwcH4-unsplashŻyjemy w erze powszechnej globalizacji, gdy odchodzi się od prowadzenia niewielkich gospodarstw przydomowych, na rzecz wielkopołaciowych farm. Dotyczy to zarówno produkcji roślin jak i chowu zwierząt. Z związku z powyższym, państwa oraz organizacje międzynarodowe tj. Unia Europejska, bardzo duży nacisk kładą na ujednoliconą formę uprawy i hodowli, aby jakość pozyskiwanej żywności była wysoka i bezpieczna dla populacji funkcjonującej na danym obszarze geograficznym. Aby każdy rolnik miał możliwość dostosowania się do wymagań, publikowane są specjalne zalecenia dotyczące bezpieczeństwa i higieny produkcji. Wśród nich jednym z najbardziej obszernych sektorów jest ten traktujący o prawidłowym dojeniu krów i innego bydła, celem pozyskania zdrowego mleka bez zanieczyszczeń fizjologicznych i bakteryjnych. Wraz z popularyzacją masowego chowu krów mlecznych coraz powszechniejsze stały się gumy strzykowe, które umożliwiają hodowcom pozyskanie mleka spełniającego normy bez zbędnych zmartwień.

Z czego zrobione są gumy strzykowe?

Mleko pozyskiwane z bardzo dużych hodowli podlega nieustannej kontroli. Bardzo często na miejscu stacjonuje odpowiedzialny za jakość produktu weterynarz i technolog żywności, jednak, poza tym, kontrola musi odbyć się przede wszystkim przy zlewie mleka do mleczarni. Jeśli okaże się wówczas, iż płyn zawiera substancje niepożądane, rolnik narażony jest na bardzo duże straty. Mleko zanieczyszczone będzie bowiem nie tylko niedopuszczone do oddania, ale również przymusowo zutylizowane na koszt producenta. Aby zabezpieczyć się przed takimi nieprzyjemnymi sytuacjami rolnicy najczęściej stosują gumy strzykowe stworzone w całości z silikonu.

Każdy z nas chociaż raz w życiu miał styczność z silikonowymi produktami. Powszechnie wiadomo więc, że materiał ten charakteryzuje się gładką powierzchnią i łatwością w utrzymaniu higieny. Jest to niezwykle istotne, jeśli chodzi o produkcję mleka i gumy strzykowe. Krowie wymiona są bardzo delikatne, dlatego każde tworzywo zbyt twarde lub chropowate mogłoby wpływać na złe samopoczucie zwierzęcia. Metalowe lub drewniane nakładki wymagałyby natomiast bardzo dokładnego czyszczenia, które byłoby czasochłonne, ale także niepraktyczne. Nie da się również mechanicznie wydoić krowy bez zastosowania żadnych nakładek, ręczne pozyskiwanie mleka w realiach przemysłowych jest natomiast wykluczone.

Jak dobrać idealne gumy strzykowe?

Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z mechanicznym udojem krów musisz wiedzieć, że gumy strzykowe są dostępne w różnych wersjach. Generalnie narzędzie to ma bardzo prostą budowę, ponieważ składa się wyłącznie z główki oraz trzonu, kluczowe jest jednak dobranie odpowiedniego rozmiaru tego elementu. Każda krowa ma inny strzyk, dlatego musimy postarać się o zakup najlepiej przylegających gum.

Wybierając gumy strzykowe zwykle mamy również wybór między tradycyjnie używanymi czarnymi gumami, a tymi silikonowymi. Współcześnie uznaje się, że te wytworzone z przeźroczystego materiału są o wiele lepsze, ponieważ wykazują się elastycznością i również łatwiej się je czyści. Niezależnie jednak od tego, czy chcemy praktykować dojenie za pośrednictwem gumowych lub silikonowych nakładek, musimy pamiętać o ich regularnej wymianie. W przypadku gum strzykowych silikonowych powinniśmy zakupić nową nakładkę co około 2 500 udojów.

Gumy strzykowe dobrej jakości – koszt

Wielu średniej wielkości rolników obawia się, że chcąc wymienić swoje dotychczas używane gumy na inne, w lepszej technologii, będą narażeni na duże koszty. Okazuje się jednak, że gumy strzykowe wykonane z silikonu wcale nie są dużo droższe od staromodnych i trudniejszych w utrzymaniu kauczukowych nakładek. Spoglądając na ceny w sieci możemy stwierdzić, że zestaw 10 gum strzykowych da się zakupić z łatwością już za około 150 zł. Oczywiście cena zależy bezpośrednio od średnicy nakładki, a także producenta, jednak nie warto rezygnować z lepszej jakości udoju tylko przez wzgląd na nieco wyższe koszty nakładek silikonowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>