Ochrona przed szkodnikami w zakładach pracy – gdzie umówić audyt?

disinfectant-5093503_640Szkodniki w zakładach pracy zdarzają się dużo częściej niż nam się wydaje. Zarówno w firmach, które produkują żywność, jak i w wielu innych zakładach pojawiają się zarówno drobne gryzonie, jak i owady, które mogą poczynić sporo szkód w już wyprodukowanych towarach.

Największe pole do popisu mają szkodniki w firmach zajmujących się produkcją żywności, w magazynach, hurtowniach spożywczych, a nawet w każdym sklepie, bez względu na wielkość. Przed szkodnikami uchronić się nie jest łatwo. Tam, gdzie nie wejdą gryzonie, mogą dostać się mniejsze owady, zwłaszcza te, które gustują w mące czy w ziarnach. Aby zakład pracy był w stu procentach bezpieczny, warto stosować wiele sposobów zapobiegania gryzoniom. Na pierwszym miejscu powinna być przede wszystkim czystość oraz sterylne zamykanie wszystkich produktów, które mogą przyciągać szkodniki. Jeśli pojawią się jakieś szkody bądź na etapie produkcji szkodnik dostanie się do jakiegoś opakowania z żywnością, firma może zaliczyć potężne straty wizerunkowe. Wszystkie takie przypadki są bowiem mocno nagłaśniane przez niezadowolonych klientów.

Jak uniknąć szkodników?

Przede wszystkim każdy zakład pracy, który jest zagrożony występowaniem szkodników, powinien mieć wypracowane bardzo szczegółowe zasady postępowania i przestrzegania higieny na różnych etapach produkcji. Dzięki temu szkodniki będą miały mniejsze szanse, by znaleźć sobie coś, na czym mogłyby żerować. Ważna jest również jakość pomieszczeń, w których przygotowywana jest żywność. Gdy są szczelnie zamykane, wyremontowane, nie mają dziurawych okien oraz innych szczelin, ryzyko namnażania się szkodników z pewnością będzie dużo mniejsze. Firma, która w przeszłości miewała szkodniki, powinna raz na jakiś czas zamówić profesjonalny audyt w firmie, która specjalizuje się w dbaniu o bezpieczeństwo przed szkodnikami. Dzięki temu będzie wiadomo, jakie dodatkowe środki ostrożności warto wprowadzić lub jak zmodyfikować dotychczasowe działania, aby szkodników było jak najmniej.

Szkodniki w firmie zawsze są problemem

Szkodników w niektórych branżach nie da się wyeliminować do zera. Można jednak maksymalnie zadbać o to, by się nie pojawiały i nie namnażały w miejscach, w których będą stanowiły spory problem. W tym celu warto przestrzegać nie tylko norm i wymogów, ale również regularnie poddawać cały zakład pracy dezynfekcji i dezynsekcji. Dobrym rozwiązaniem jest również ozonowanie, dzięki któremu można się pozbyć wszelkich czynników chorobotwórczych z wnętrza i oczyścić powietrze. Dezynfekcja Wrocław to dobre rozwiązanie dla właścicieli firm z Wrocławia i okolic, którym zależy na bezpieczeństwie produkcji i wysokiej ochronie higienicznej. Warto pamiętać, że obecność szkodników często opóźnia pracę, może powodować poważne straty na magazynie czy w już wyprodukowanych produktach. Jeśli w wyniku zaniedbań w jakichś produktach już w sklepach pojawiają się szkodniki, często trzeba wycofać cała partię wadliwego towaru. Warto więc dmuchać na zimne i przestrzegać wszystkich zasad, dzięki którym ciągłość produkcji i dystrybucji jest zachowana.

Uwaga! Wszystkie artykuły dotyczące usług, produktów medycznych chemicznych oraz wszelkiego typu suplementów mają charakter wyłącznie informacyjny. Informacje te przeznaczone są do badań naukowych – nie należy traktować ich jako porady, czy zachęty do kupna lub/i stosowania. Nasza serwis informacyjny nie ponosi odpowiedzialności za skutki jakie może przynieść stosowanie substancji opisywanych w artykułach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>