Własna pasieka a sprzedaż miodu

Factorialist_-Beekeeping-copy

Każdy z nas lubi czasem dodać sobie do herbaty łyżkę miodu, (szczególnie przydatne w okresie jesienno-zimowych zaziębień) czy po prostu upajać się smakiem świeżego miodu na zwykłej kanapce. Sklepowy wysoko przetwarzany chemicznie miód, nie oddaje jednak w pełni smaku tego prawdziwego, który czasem mamy ochotę skosztować. Jednak jest na to sposób. Możemy założyć własną pasiekę.

Sprzedaż produktów pszczelarskich

Jednakże taka działalność nie musi być traktowana czysto hobbistycznie i jedynie na własny użytek. Na wytwarzaniu produktów pszczelarskich, można też całkiem nieźle zarobić. Założenie własnej pasieki nie jest procesem szczególnie skomplikowanym. Na początek trzeba oczywiście wyposażyć się w odpowiednią ilość uli. Można oczywiście zakupić je w specjalistycznych sklepach, można jednak również wybudować samodzielnie. Ważnym elementem jest też staranny wybór lokalizacji, w tym ocena zasobności środowiska i ewentualnej konkurencji w postaci innych istniejących już pasiek w okolicy, które mogłyby znacząco obniżyć przychody naszej działalności. Niezbędna jest też oczywiście podstawowa wiedza o pszczołach. Takową można rzecz jasna nabyć w odpowiedniej fachowej literaturze, czy wszechwiedzącym Internecie. Możemy też jednak zapisać się na odpowiedni kurs, które prowadzą różnego rodzaju koła czy związki pszczelarskie.

Jednak od założenia własnej pasieki i zdobycia podstawowej wiedzy na temat tej branży do handlu produktami pszczelarskimi, droga jeszcze dość daleka. Oczywiście największą przeszkodą są formalności biurokratyczne. Żeby móc sprzedawać własny miód na rynku spożywczym, należy spełnić jeszcze kilka wymagań formalnych.

Odpowiednie pomieszczenie

Pierwszym krokiem jest dostosowanie pomieszczenia. Pracownia, w której będą wytwarzane produkty pszczelarskie powinna być skonstruowana tak, aby ściany, podłoga, sufit, drzwi i okna, były w dobrym w stanie technicznym, łatwym do czyszczenia i dezynfekcji. Istotny jest też dostęp do ciepłej i zimnej wody. Kolejnym wymogiem jest wykonanie odpowiednich badań na nosicielstwo bakterii Salmonelli i Shigelli. Takie badania bez trudu przeprowadzić możemy w Sanepidzie. Następnym etapem, jest złożenie wniosku o zgodę na sprzedaż bezpośrednią. Taki wniosek należy złożyć na 30 dni przed planowanym rozpoczęciem sprzedaży własnych produktów. Kolejnym krokiem jest poddanie się kontroli urzędowej, przeprowadzanej przez lekarza weterynarii. Jej zadaniem jest sprawdzenie pracowni i sprzętu wykorzystywanego przy miodobraniu, pod kątem spełnianych wymogów. Po takiej kontroli wydawana jest bezterminowa decyzja, która pozwala na sprzedaż produktów pszczelich. Tak więc po spełnieniu tych czterech podstawowych wymogów, możemy rozpoczynać działalność handlową naszymi „pszczelimi” produktami.

Dane osobowe na produkcie

Przy rozpoczynaniu sprzedaży bezpośredniej, należy jeszcze pamiętać o obowiązku umieszczania swoich danych osobowych na oferowanym produkcie. Powinny to być: imię, nazwisko, adres prowadzenia działalności, numer sprzedaży bezpośredniej Oprócz tego na opakowaniu powinny znaleźć się też takie informacje jak: nazwa produktu, kraj pochodzenia, data przydatności do spożycia oraz masa netto produktu.

Co z podatkiem?

Po spełnieniu tych wszystkich formalności i rozpoczęciu sprzedaży, należy zastanowić się również nad niezwykle istotną i obecną w naszym życiu nieustannie kwestią, jaką są podatki. Krzepiąca dla wszystkich chętnych do założenia pasieki i uzyskiwania z niej dochodów informacją, jest fakt, że z takiej działalności nie trzeba opłacać podatku dochodowego. Jednak z jednym dość istotnym zastrzeżeniem. Mianowicie jeżeli pszczelarz posiada minimum 81 rodzin pszczelich, według polskich przepisów prowadzi dział specjalny produkcji rolnej. Wiąże się to z obowiązkiem założenia działalności gospodarczej i odprowadzania składek do ZUS-u z tytułu jej prowadzenia, jeżeli pozostałe kryteria nie pozwolą pozostać mu nadal w KRUSi-e.

Uff to już wszystkie formalności ! Tak więc na koniec dobra wiadomość. Jeżeli uporasz się z tymi wszystkimi papierkami, nie pozostaje Ci już nic innego jak tylko cieszyć się własnym pysznym miodem i jeszcze czerpać z tego wymierne korzyści finansowe ! Brzmi zachęcająco, prawda ?

Informacji potrzebnych nam do opracowania niniejszego artykułu dostarczył nam Tomasz Miodek zajmujący się tematyką miodu i artykułów pszczelarskich – więcej informacji tutaj: http://www.tomekmiodek.pl/miod-pszczeli

1 Komentarz

  1. Krzysztof Jezierski pisze:

    Sporo informacji na temat ekologii w kontekście pszczelarstwa można znaleźć też tutaj: http://eco-news.pl/Ochrona-srodowiska.html. Jak ktoś będzie zakładał pasiekę warto wiedzieć jak zrobić to pro-ekologicznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>