Nowe konstrukcje przenośników transferowych w branży spożywczej – co się zmieniło?

PrzechwytywanieSpójrzmy na zastosowanie taśm transferowych w mięsie i drobiu, owocach morza, pieczeniu, słodyczach, owocach i warzywach, gotowej żywności, mrożonkach, produktach organicznych, konopiach indyjskich, karmie dla zwierząt domowych i produktach na bazie nabiału – wszystkie te produkty i branże skorzystały na nowo opracowanych konstrukcjach przenośników transferowych.

Ewolucja przenośników transferowych w produkcji żywności

Wraz z rozwojem produkcji żywności i napojów w XX wieku, użycie przenośników było początkowo uważane za metodę transportu, ale stało się integralną częścią produkcji dużych ilości żywności w celu zaopatrzenia stale rosnącej populacji. Stało się oczywiste, że istnieje potrzeba usprawnienia obchodzenia się ze składnikami lub produktami żywnościowymi przy wykorzystaniu beczek, pojemników, wiader i sprzętu do mieszania, ale wymagana siła robocza powstrzymywała wzrost. Chociaż początkowo myślano o zastosowaniu przenośników jako metody transportu, ewoluowały one jako integralny element do produkcji większych ilości żywności przy wyższych prędkościach linii produkcyjnej.

Pierwszy przenośnik był wykonany ze stali, aluminium, drewna lub czegokolwiek, co ktoś mógł wykorzystać do wykonania tej pracy. Stosowanie pasów bawełnianych było dość powszechne, ponieważ było opłacalne i łatwo dostępne. Ostatecznie dostawcy pasów opracowali metody laminowania taśm wykonanych z różnych żywic, które pozwoliły na czyszczenie powierzchni. Chociaż był to duży krok w kierunku poprawy jakości i warunków sanitarnych, dopiero wprowadzenie nowych materiałów syntetycznych pozwoliło na:

  • lepsze czyszczenie powierzchni,

  • wytrzymałość,

  • elastyczność.

Idealnym tego przykładem są https://primacon.pl/pl/25/przenosniki-tasmowe. Dzisiejsze przenośniki transportujące żywność XXI wieku przeszły długą drogę od ich powstania. Zastosowania w mięsie i drobiu, owocach morza, pieczeniu, słodyczach, owocach i warzywach, gotowej żywności, mrożonkach, produktach organicznych, konopiach indyjskich, karmie dla zwierząt domowych i produktach mlecznych odniosły korzyści z nowo opracowanych konstrukcji przenośników. Ale wraz z korzyściami wiążą się z kosztami kapitałowymi, konserwacją, naprawami, a nawet wymianą, nie mówiąc już o zgodności z wymogami rządu i surowymi wymogami sprzedawców żywności.

Czyszczenie i zgodność

Aplikacje do przetwarzania żywności, które przechowują, podnoszą, przenoszą i utrzymują wzorce dla dalszego pakowania w wielu przypadkach są wykorzystywane przez całą dobę. Ciągłe obchodzenie się z surowcami może (czasami) stwarzać niehigieniczne warunki, zwłaszcza że wymagania linii produktów przewyższają potrzebę lub czas wymagany do regularnego czyszczenia i konserwacji.

Zmiana zmian, załóg, usługi sprzątania na zlecenie i budowa to tylko niektóre kwestie wymagające szczególnej uwagi w celu utrzymania czynności sanitarnych. Wielokrotnie przekazywanie jednej zmiany do drugiej stwarza niespójne warunki. Kiedy przybywają inspektorzy agencji, kierownictwo powinno przyjmować wszelkie raporty wskazujące na niezgodność jako zachętę dla personelu do przestrzegania ustalonych standardów sanitarnych i natychmiastowego dostosowania się w celu naprawienia problemów.

Uwaga! Wszystkie artykuły dotyczące usług, produktów medycznych chemicznych oraz wszelkiego typu suplementów mają charakter wyłącznie informacyjny. Informacje te przeznaczone są do badań naukowych – nie należy traktować ich jako porady, czy zachęty do kupna lub/i stosowania. Nasza serwis informacyjny nie ponosi odpowiedzialności za skutki jakie może przynieść stosowanie substancji opisywanych w artykułach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>