Myślisz o założeniu restauracji? Zanim to zrobisz – poznaj fakty. Zacznij od przeglądu tych zalet i wad posiadania restauracji. Następnie bądź gotowy usłyszeć, jak wszyscy mówią że „9 na 10 restauracji zawodzi”. Ale wiesz co? To nieprawda, a to tylko jeden z 4 najczęściej powtarzanych mitów!
Plus #1: Restauracje są na wysokim poziomie
Wszyscy jedzą. Większość je 3 razy dziennie. Według danych Polacy jedzą teraz na mieście częściej niż jedzą w domu. To zdecydowany plus, aby rozpocząć tę listę zalet i wad posiadania restauracji.
Minus #1: Nadążanie za konkurencją jest trudne
Inne restauracje nie są jedyną rzeczą, z którą będziesz konkurować. Giganci detaliczni, tacy jak Biedronka i miejscowe sklepy spożywcze, oferują wygodne usługi, takie jak dostawa do domu.
Jeśli korzystasz z usługi dostawy do swojej restauracji, możesz zyskać więcej klientów i zwiększyć sprzedaż. Jednak wiele z tych firm zewnętrznych pobiera wysokie opłaty prowizyjne. Ogólnie rzecz biorąc, warto pójść dalej i zaoferować dostawę.
Plus #2: nie ma miejsca na nudę, a każdy dzień jest wyjątkowy
Jeśli praca przy biurku od 9 do 5 nie jest czymś dla Ciebie, to branża restauracyjna może być dla Ciebie. Każdy dzień jest inny, prezentując nowe wyzwania z każdym nowym klientem, codzienną specjalnością lub zmianą kadry. W zależności od tego, jak się z tym czujesz, spontaniczność może pasować zarówno do zalet, jak i wad posiadania restauracji.
Minus #2: Brak rentowności w pierwszym roku
Gdy uruchamiasz nową restaurację, może Ci ona od razu nie przynosić zysków, nawet przy najlepszym biznes planie. Dlatego ważne jest, aby zabezpieczyć kredyty i zacząć oszczędzać ASAP – tak jak teraz – podczas rozważania zalet i wad posiadania restauracji.
Plus #3: Robisz coś dobrego dla lokalnej społeczności
Jedną z określonych korzyści związanych z zaletami i wadami posiadania restauracji jest możliwość zrobienia czegoś więcej dla swojej społeczności. Niektórzy właściciele będą sponsorować małą drużynę ligową, przekazywać żywność lokalnemu schronisku lub organizować regularne zbiórki pieniędzy. A twoje zachowanie charytatywne może dać więcej niż tylko odrobinę dobrej woli. Potencjalni klienci lubią takie akcje!
Minus #3: Utalentowani, lojalni pracownicy – trudno ich znaleźć
Teraz nadszedł czas na spory minus na liście zalet i wad posiadania restauracji. Tak, nadszedł czas, aby porozmawiać o personelu. Dobrzy pracownicy są na rynku. Twoim zadaniem jest ich znaleźć i zatrzymać. Jednak ponad 60% właścicieli restauracji twierdzi, że rekrutacja i zatrzymanie stanowią największe wyzwanie dla sukcesu.
Przemysł restauracyjny ma notorycznie wysoki wskaźnik rotacji. Są szanse, że stracisz wielu świetnych kucharzy, ale nie polegaj na tej strategii! Jeśli pieniądze są jedyną rzeczą, która utrzymuje pracownika, w końcu odejdzie. Skup się na tworzeniu pozytywnego środowiska pracy.
Zaoferuj korzyści niepieniężne, takie jak elastyczne godziny dla studentów lub profesjonalne szkolenia kulinarne dla głównych kucharzy.
Artykuł pomogła nam stworzyć restauracja, której się udało: http://www.szkutnia.waw.pl/