Plusy i minusy prowadzenia własnej restauracji

Myślisz o założeniu restauracji? Zanim to zrobisz – poznaj fakty. Zacznij od przeglądu tych zalet i wad posiadania restauracji. Następnie bądź gotowy usłyszeć, jak wszyscy mówią że „9 na 10 restauracji zawodzi”. Ale wiesz co? To nieprawda, a to tylko jeden z 4 najczęściej powtarzanych mitów!

oferujemy mesi 1

Plus #1: Restauracje są na wysokim poziomie

Wszyscy jedzą. Większość je 3 razy dziennie. Według danych Polacy jedzą teraz na mieście częściej niż jedzą w domu. To zdecydowany plus, aby rozpocząć tę listę zalet i wad posiadania restauracji.

Minus #1: Nadążanie za konkurencją jest trudne

Inne restauracje nie są jedyną rzeczą, z którą będziesz konkurować. Giganci detaliczni, tacy jak Biedronka i miejscowe sklepy spożywcze, oferują wygodne usługi, takie jak dostawa do domu.
Jeśli korzystasz z usługi dostawy do swojej restauracji, możesz zyskać więcej klientów i zwiększyć sprzedaż. Jednak wiele z tych firm zewnętrznych pobiera wysokie opłaty prowizyjne. Ogólnie rzecz biorąc, warto pójść dalej i zaoferować dostawę.

Plus #2: nie ma miejsca na nudę, a każdy dzień jest wyjątkowy

Jeśli praca przy biurku od 9 do 5 nie jest czymś dla Ciebie, to branża restauracyjna może być dla Ciebie. Każdy dzień jest inny, prezentując nowe wyzwania z każdym nowym klientem, codzienną specjalnością lub zmianą kadry. W zależności od tego, jak się z tym czujesz, spontaniczność może pasować zarówno do zalet, jak i wad posiadania restauracji.

Minus #2: Brak rentowności w pierwszym roku

Gdy uruchamiasz nową restaurację, może Ci ona od razu nie przynosić zysków, nawet przy najlepszym biznes planie. Dlatego ważne jest, aby zabezpieczyć kredyty i zacząć oszczędzać ASAP – tak jak teraz – podczas rozważania zalet i wad posiadania restauracji.

Plus #3: Robisz coś dobrego dla lokalnej społeczności

Jedną z określonych korzyści związanych z zaletami i wadami posiadania restauracji jest możliwość zrobienia czegoś więcej dla swojej społeczności. Niektórzy właściciele będą sponsorować małą drużynę ligową, przekazywać żywność lokalnemu schronisku lub organizować regularne zbiórki pieniędzy. A twoje zachowanie charytatywne może dać więcej niż tylko odrobinę dobrej woli. Potencjalni klienci lubią takie akcje!

Minus #3: Utalentowani, lojalni pracownicy – trudno ich znaleźć

Teraz nadszedł czas na spory minus na liście zalet i wad posiadania restauracji. Tak, nadszedł czas, aby porozmawiać o personelu. Dobrzy pracownicy są na rynku. Twoim zadaniem jest ich znaleźć i zatrzymać. Jednak ponad 60% właścicieli restauracji twierdzi, że rekrutacja i zatrzymanie stanowią największe wyzwanie dla sukcesu.

Przemysł restauracyjny ma notorycznie wysoki wskaźnik rotacji. Są szanse, że stracisz wielu świetnych kucharzy, ale nie polegaj na tej strategii! Jeśli pieniądze są jedyną rzeczą, która utrzymuje pracownika, w końcu odejdzie. Skup się na tworzeniu pozytywnego środowiska pracy.

Zaoferuj korzyści niepieniężne, takie jak elastyczne godziny dla studentów lub profesjonalne szkolenia kulinarne dla głównych kucharzy.

Artykuł pomogła nam stworzyć restauracja, której się udało: http://www.szkutnia.waw.pl/

Uwaga! Wszystkie artykuły dotyczące usług, produktów medycznych chemicznych oraz wszelkiego typu suplementów mają charakter wyłącznie informacyjny. Informacje te przeznaczone są do badań naukowych – nie należy traktować ich jako porady, czy zachęty do kupna lub/i stosowania. Nasza serwis informacyjny nie ponosi odpowiedzialności za skutki jakie może przynieść stosowanie substancji opisywanych w artykułach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>